Geschiedenis

Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel: een rijk verleden

In 2017 bestaat onze Davidsfondsafdeling 75 jaar, een mooi excuus voor een terugblik. Hieronder vind je een chronologisch overzicht van de rijke geschiedenis van onze afdeling, of hoe het Davidsfonds uitgroeide tot de culturele motor van Winkel.

29 november 1942
Ondertekening stichtingsakte Davidsfonds Winkel. Voorzitter is dr. X. Van Hee (foto), secretaris Pol Boutelegier. De afdeling telt meteen al 204 leden/gezinnen. Het lidgeld bedroeg toen 16 fr.

1944-1953
Het ledenaantal stijgt in 1944 tot een recordhoogte van 222 leden, een aantal dat pas in 1996 weer bereikt wordt. Met de bevrijding volgt ook de repressie, waarbij alles wat Vlaams meteen ook verdacht is. In 1952 en 1953 verdwijnt de jonge afdeling zelfs helemaal van het Winkelse toneel. Zestien trouwe leden blijven hun lidgeld nationaal betalen maar van een plaatselijke werking is geen sprake meer.

22 september 1954
E.H. Jozef Seynhaeve organiseert een historische bijeenkomst waarbij de onderpastoor een aantal verantwoordelijke personen rond de tafel weet te brengen. Dr. R. Carton wordt voorzitter en E.H. Seynaeve secretaris. Dit is meteen de start van een nieuwe bloeiperiode.

27 oktober 1960
Ter gelegenheid van het aanbrengen van de fel omstreden kruisweg, geschilderd door Marcel Notebaert, wordt een debatavond georganiseerd in de bovenzaal van de Gilde. Thema is ‘Voor of tegen moderne kunst’. Onder leiding van moderator E.H. Jan Ghekiere en na een toelichting van de kunstenaar zelf breekt in alle hevigheid het debat los tussen voor- en tegenstanders, meteen een van de meest geanimeerde uit de geschiedenis van de vereniging.

17 december 1969
Joris Herrebout wordt voorzitter.

20 mei 1976
Arnold Gheysen wordt voorzitter a.i. (ad interim). Het aanhangsel a.i. verdwijnt pas na een tiental jaar. Hij zal de functie 25 jaar waarnemen.

28 mei 1978
Er wordt een groots ‘Hoevefeest’ georganiseerd op ’t Groot Schardouw, toen nog de hoeve van de familie Van De Vyvere, in samenwerking met de Landelijke Gilde. Het werd een memorabel volksfeest met volksspelen, oude ambachten, een wagenspel en nog veel meer. Zowat het hele dorp kwam afgezakt om onder een stralende zon mee te feesten. 40 jaar later, in 2018, wordt het feest – op nieuwe leest geschoeid – opnieuw georganiseerd.

22 november 1992
Het Winkelse Davidsfonds geeft het boek ‘Met lei en griffel’ uit, een overzicht van ruim 200 jaar geschiedenis van het onderwijs in Sint-Eloois-Winkel, geschreven door dr. Robert Carton. Het boek is een voltreffer: ruim 900 stuks gaan de deur uit.

25 februari 1994
‘Bistro Davidsfonds’ is geboren: een feest voor de leden met een heerlijke mix van goede muziek, culinaire verwennerij en gezellige sfeer… Deze eerste editie vindt nog plaats in het kleine zaaltje achteraan Old Bailey. Van dan af zal zaal New Wing iedere keer te klein blijken voor het jaarlijkse ledenfeest.

Januari 1995
Het eerste nummer van het DF-krantje rolt van de persen. Het tijdschriftje, inmiddels herdoopt tot ‘DF Zapkrant’ is op vandaag aan zijn 14de jaargang toe, waarin Roger Vlieghe sinds ’96 telkens een literair stukje pleegt over Kapelse toestanden en figuren van weleer.

Juli 1997
Onze vereniging draagt haar steen(tje) bij tot de viering van 250 jaar Sint-Eligiusparochie met de organisatie van een film- en vertelavond over Winkel, de tentoonstelling ‘Kunstwinkel’ en de uitgifte van de unieke video met historische filmbeelden van een sfeerreportage over de 16- daagse feesten.

Juli 1998
Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Winkelse kunstenaar Tjok Dessauvage organiseert het Davidsfonds een prestigieuze tentoonstelling in de oude gebouwen van de firma Pattyn.

2 oktober 1998
Een praatshow met bekende Winkelnaars en muzikale intermezzi van een huisorkest, dat is het recept van ons “Praatcafé”. De eerste editie is een voltreffer. Later volgen nog vergelijkbare praatavonden onder de noemer “Samen op de sofa”

4 december 1998
Met Jan Wauters hebben we al meteen een naam als een klok voor de eerste ‘Sportavond’. Later volgen nog Roger De Vlaeminck en Henk Houwaert (’99), Jean-Marie De Decker en Harry Van Barneveldt (’00) en in 2001 Patrick Lefevere en Johan Museeuw.

15 april 2000
Het Davidsfonds organiseert in samenwerking met vzw Chaplin en de Winkelse Piccolo’s de eerste ‘Kapelse Kroegentocht’. Het wordt een sfeervol muziekfeest met zowat 1000 deelnemers. Het zal nog twee edities kennen waarna het Paardenkoerscomité het initiatief overneemt.

12 oktober 2000
Ons ‘Zapcafé’ (onder ons motto ‘Zap eens weg van de tv’) boven de doopvont gehouden in het jeugdcafé ‘Chaplin’. Gezellig bijpraten bij goede muziek, eenmaal per seizoen en telkens op donderdag : dat is de formule. Ieder kan gratis binnen maar om middernacht gaat de deur onherroepelijk dicht.

Juli 2002
Onder de titel ‘Winkel OPENbART’ organiseert het Davidsfonds een wandeling door kunst en tuin. Meer dan 2000 bezoekers genieten van deze prestigieuze openluchttentoonstelling.

Oktober 2002
Rik Decock neemt het voorzitterschap over. Arnold Gheysen wordt secretaris.

December 2003
Roger Vlieghe zorgt al ettelijke jaren voor een mooi dorpsverhaal in elke editie van de Zapkrant. Wij bundelen 50 verhalen in een mooi boekwerkje met de titel ’50 (g)oude(n) parels’.

18 maart 2005
‘Brood is nummer 1’ is het titellied van de avond. Het wordt een beklijvende film-, zang en vertelavond omtrent Winkel in WO2.

6 mei 2005
‘Schone Woorden’, de theatervoorstelling van Warre Borgmans is onze eerste activiteit in de splinternieuwe zaal De Link en is meteen een voltreffer. De zaal waar we met onze vereniging zo voor geijverd hebben zal voortaan de vaste stek worden voor onze activiteiten.

Oktober 2006
Winkel koerse bestaat 150 jaar en bij die gelegenheid mogen we samen met deze organisatie het monumentaal kunstwerk onthullen waar we drie jaar met man en macht aan gewerkt hebben. Meer dan 1000 Winkelnaars figureren op het werk. Daarnaast is er ook ‘Part 1’ en ‘Part 2’, een duotentoonstelling die veel bezoekers lokt.

November 2007
Het Davidsfonds geeft het boek ‘Trillingen’ uit, een prestigieus boek met het verzameld dichtwerk van Guido Tanghe. De voorstelling gaat gepaard met een groots opgezette poëzie-avond met hetzelfde thema.

November 2008
“Vergeten kamers” was een bijzonder evenement waarbij het publiek in groepjes van 30 van de ene verrassing in de andere viel, langs een traject van locaties met een markant verleden. Theater, muziek, humor waren maar enkele van de ingrediënten in een fel gesmaakte cocktail. Zo’n 60 medewerkers werken voor en achter de schermen mee aan deze theaterwandeling.

26 Februari 2010
Tijdens het jaarlijks Bistro ledenfeest wordt secretaris Arnold Gheysen uitgebreid in de bloemetjes gezet: hij is 50 jaar bestuurslid van onze vereniging en krijgt daarvoor een regeringsmedaille uitgereikt. Op dezelfde avond kunnen we het 400-ste lid van onze vereniging verwelkomen.

18 Juni 2010
De Cultuurprijs Ledegem wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die verdienstelijk werk levert op vlak van cultuur. Het publiek mag de meest verdienstelijke vereniging kiezen en het is het Winkelse Davidsfonds die met deze eer gaat lopen.

1 februari 2013
Voor de twintigste keer op rij is er het Bistro Ledenfeest, waarbij we onze leden muzikaal en culinair verwennen. Bij deze gelegenheid staan de bestuursleden (met koksmuts op!) zelf achter het fornuis om de ca 300 aanwezigen van hapjes te voorzien.

15-16 juni 2015
Meer dan 400 mensen stappen mee in onze derde theaterwandeling ‘Eigen kweek’ en genieten van diverse verrassende acts op even verrassende locaties. Het begon met de burgemeester die de bevolking aanspoort om ‘eigen wiet’ te gaan kweken en eindigt in een cowboydorp met varken aan het spit.

11 maart 2016 
‘Bistro Final sluit een 22-jarige traditie af: een ledenfeest met culinaire en muzikale verwennerijen. Het is uitkijken naar een waardige opvolger.

10 juni 2017
Bonbon: 75 jaar Davidsfonds wordt gevierd met de cultuurproeverij ‘Bonbon’. ‘Het Davidsfonds is als een doos pralines: je weet nooit wat er nog komt’, vrij naar Forrest Gump, is het motto.